BOK Den Haag
Terug

Het meten van progressie

Wanneer je fanatiek aan het sporten bent of je wilt graag meer spieren en/of minder vetmassa is het belangrijk om je progressie bij te houden om te zien of je op de goede weg bent of dat je misschien nog wat dingen moet aanpassing in je training/voedingsplan.

Het meten van progressie

Het bijhouden van krachtverbetering

Het bijhouden van de progressie op de verschillende oefeningen is eenvoudig bij te houden door te noteren wat je elke week doet. Dit hoef je niet per se voor alle oefeningen te doen maar dat kan bijvoorbeeld ook voor één specifieke oefening waarop je beter wilt worden. Heb je de ene training 16 push-ups achter elkaar gedaan en de week erna 19, dan weet je dus dat je vooruit bent gegaan.

Dit is ook een goede manier om te zien of je training effectief is en dat je voldoende hersteld. Wanneer je na verloop van tijd stagneert kan het zijn dat je lichaam meer prikkels (trainingsstimulus) nodig heeft om verder te gaan. Wanneer je achteruit gaat kan het teken zijn dat je juist misschien teveel doet en meer herstel nodig hebt.

Het bijhouden van lichaamssamenstelling

Voor het bijhouden van lichaamssamenstelling zijn er talloze manieren die toegepast kunnen worden, in dit blog beschrijf ik de toegangbare methoden.

Gewicht en BMI

De meest eenvoudige manier om je gewicht te meten is door middel van een weegschaal. De methode die het meest betrouwbaar is hiervoor is een dagelijkse meting in de ochtend na je toiletbezoek en op een nuchtere maag. Vervolgens tel je al je metingen op van de week en deel je deze door het aantal dagen en zo kom je op een gemiddelde. Wanneer je gemiddelde in verloop van tijd daalt ben je dus gewicht aan het verliezen. Waarom deze manier?

Het gewicht van een menselijk lichaam kan van dag tot dag soms wel een paar kilo verschillen. Wanneer je veel koolhydraten hebt gegeten de dag van te voren kan je bijvoorbeeld veel vocht vasthouden. Misschien heb je de dag ervoor juist veel hardgelopen en gezweet en niet voldoende gedronken en ben je nu juist een beetje uitgedroogd. Met name bij vrouwen spelen de hormonen ook een grote rol op de vochthuishouding.

Zojuist heb ik de meest betrouwbare manier besproken om je gewicht te meten, maar dat wil niet zeggen dat het de beste manier is. Waarom? Het kan zijn dat jij erg in de knoop zit met je gewicht, om dan elke ochtend geconfronteerd te worden met het feit dat je te zwaar bent kan erg vervelend zijn en niet bevorderlijk voor het proces.

Zodra je je gewicht weet kan je je BMI berekenen door de volgende formule (gewicht/(lengte x lengte). Je BMI geeft aan of je een gezond gewicht hebt in verhouding tot je lengte. Deze tabel van het Voedingscentrum heeft de waardes weer die je kunt hanteren. Let erop dat BMI geen rekening houdt met vet- of spiermassa. Wanneer je dus veel spiermassa hebt is een BMI meting niet handig om te gebruiken als voorspeller van een gezond gewicht.

Buikomtrek

Daarnaast is het voor je gezondheid belangrijk om na te gaan waar je lichaamsvet zit. Vet rondom de buik is namelijk nadelig voor de gezondheid. Op Voedingscentrum staat de volgende handleiding en waardes die je kan hanteren.

Maar naast buikomtrek zijn er natuurlijk nog veel meer lichaamsdelen die je kunt meten. Misschien wil je wel grotere biceps of grotere bovenbenen dan kan deze ook gemeten worden door middel van een meetlint. Hoe je dat precies doet maakt niet zo gek veel uit, als je de daarop volgende keren het maar op dezelfde manier doet.

Vetpercentage

Om het vetpercentage te meten zijn er veel verschillende methoden, helaas kosten veel van deze methoden veel geld. Een methode die niet veel geld kost en toch een goede inschatting kan geven is de huidplooimeting.

Op verschillende punten van je lichaam meet je een huidplooi zo heb je bijvoorbeeld een 4 punts-meting of een 7-puntsmeting. Handleiding hiervoor is eenvoudig te vinden als je googled op “huidplooimeting” handleiding. Deze is namelijk wat uitgebreider en vergt wat meer kennis en ervaring dan de andere metingen die we hebben besproken in dit blog.

Wil je graag leren hoe je een huidplooimeting uitvoert of wil je het graag laten meten? Dit kan je gratis laten doen bij onze instructeur Robin. Wij hebben een meetlint en een digitale huidplooimeter zodat je jij je vooruitgang kan bijhouden!