BOK Den Haag
Terug

Bewegen voor kinderen

Beweging bij kinderen brengen ontzettend veel voordelen met zich mee. In deze blog worden de belangrijkste voordelen besproken en wordt onder andere de link besproken tussen bewegen en het brein.

Bewegen voor kinderen

Uit recent onderzoek is gebleken dat er een verband is tussen motorische vaardigheden en cognitieve vaardigheden. Met motorische vaardigheden praten we over bewegen en motoriek en met cognitieve vaardigheden worden activiteiten bedoelt waarbij je moet nadenken. Denk aan problemen oplossen, initiatieven nemen, rekenen, schrijven en andere schoolactiviteiten. Door de bewegingen moeilijker te maken wordt het positieve effect op de hersenen ook groter [1]. Het toevoegen van een spel element of reactievermogen zorgt ervoor dat de uitvoerende functies van het brein verbeteren [2]. Naast het positieve effect op het lichaam en brein is er ook een sterke samenhang tussen bewegen en het zelfvertrouwen en zelfbeeld bij kinderen. Daarnaast  helpt fysieke activiteit om positieve sociale interacties en moreel gedrag te bevorderen [3]. De kinderbootcamps bij BOK stimuleren dit door veel gebruik te maken van spelvormen en samenwerking. Om de obstakels in ons park te trotseren moeten de kinderen uitdagende beweegvormen uitvoeren om succesvol te zijn.

 

Naast moeilijke beweegvormen zijn core stability oefeningen ook erg gunstig voor kinderen. Het verbeteren van de romp stabiliteit zorgt ervoor dat blessures worden verminderd. Daarnaast zorgt het voor een betere balans en helpt in situaties waar je veel kracht moet leveren [4][5]. Naast obstakels maken wij bij de kindertrainingen ook gebruik van oefeningen met het eigen lichaamsgewicht en oefeningen om de core stability te verbeteren, zo zorgen wij ervoor dat elke kind een betere sporter wordt.

 

De BOK biedt dus een ideale trainingslocatie voor kinderen om zichzelf te ontwikkelen als sporter. Ook kinderen die al een andere sport doen profiteren van de kindertrainingen bij BOK. Doordat successen worden nagestreefd gaat het kind zijn sterke kanten extra benutten om bijvoorbeeld een duel te winnen. Mindere kanten worden vermeden om zou toch succes te kunnen behalen. Dit zorgt ervoor dat het kind zich op sommige punten minder ontwikkelt en hier later in zijn “sportcarrière” tegen aan gaat lopen.  Door andere beweegpatronen en oefeningen uit te voeren zal de jonge atleet gedwongen worden om buiten zijn comfortzone te trainen en zich hierdoor op alle vlakken beter ontwikkelen.

 

[1]   (van der Fels, et al., 2015)

[2]   (Mullender-Wijnsma, et al., 2015)

[3]   (Stegeman, 2007)

[4]   (Oliver, Adams-Blair, & Dougherty, 2010)

[5]   (Kibler, Press, & Sciascia, 2006)