BOK Den Haag
Terug

Wat is gezondheid?

De kijk op gezondheid is in de loop der tijd veel veranderd. Vroeger werd je als gezond bestempeld als je simpelweg niet ziek was. Maar naast lichamelijke klachten zijn er natuurlijk veel meer factoren die invloed hebben op jou gezondheid.

Wat is gezondheid?

Gezonde leefstijl

Naast bewegen en een gezond voedingspatroon zijn er nog meer aspecten die minstens even belangrijk zijn in het patroon van een gezonde leefstijl. De nieuwe definitie van gezondheid luidt: Gezondheid is een toestand van volledig lichamelijk, geestelijk en maatschappelijk welzijn en niet slechts de afwezigheid van ziekte of andere lichamelijke gebreken.

Om deze verschillende factoren in kaart te brengen worden de BRAVO-aspecten gebruikt, deze staan voor: bewegen, roken, alcohol, voeding en ontspanning. Heb je meteen een ongezonde leefstijl als je een avond veel alcohol nuttigt? Nee, voor alles geldt zo lang je het met mate doet is er niets aan de hand.

De BRAVO-aspecten

Hieronder zullen alle BRAVO-aspecten en de bijbehorende richtlijnen kort worden toegelicht.

Bewegen

Het verband tussen bewegen en vitaliteit is sterk. Na roken is te weinig bewegen de grootste risicofactor voor het ontstaan van hart- en vaatziekten. Te weinig beweging leidt tot klachten aan het bewegingsapparaat en tot een vergroot risico op obesitas. De bewegingsrichtlijnen zijn als volgt:

Kinderen: 1 uur per dag matig intensief bewegen

Volwassenen: 2,5 uur per week matig intensief bewegen en 2 keer per week spier en botversterkende activiteiten. Voor ouderen worden ook extra balansoefeningen aangeraden.

Roken

Roken willen wij natuurlijk het liefst vermijden wanneer we streven naar een gezonde levensstijl. Het brengt eigenlijk alleen maar nadelen met zich mee. Advies luidt dus om zo snel mogelijk te stoppen, de slagingskans wordt aanzienlijk verhoogd wanneer er hulp wordt ingeschakeld.

Alcohol

Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag, waarbij minder altijd beter is. Naast dat alcohol op zich zelf slecht is voor het lichaam zorgt het er ook voor dat je slechter slaapt en krijg je een verminderde impulsbeheersing. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de stevige trek in junk food  na een avond van overmatig alcohol gebruik.

Voeding

Voeding is voor veel mensen de grootste valkuil. Het grote aanbod aan onverantwoordelijke diëten en adviezen die online te vinden zijn maken het er niet makkelijker op. Wat voor de één werkt hoeft niet per se voor een ander te werken. Er zijn ontzettend veel richtlijnen met betrekking tot voeding, waardoor het zelfs voor de professional soms veranderd kan zijn. Belangrijkste richtlijnen:

Eet minstens 2 stuks fruit per dag

Eet minstens 250 gram groente per dag

Ontspanning

Dit vind ik persoonlijk één van de belangrijkste, juist omdat er vaak geen of te weinig aandacht aan wordt besteed.  Genoeg slaap is essentieel voor herstel van het lichaam. Te weinig slaap  zorgt voor een groter honger gevoel gedurende de dag, verminderde impulsbeheersing en slechtere concentratie. De gemiddelde persoon heeft tussen de 7 en 9 uur slaap nodig per dag. Naast een goede nachtrust is ontspanning gedurende dag ook belangrijk. Iemand die veel stress ervaart en daarnaast niet goed kan ontspannen zal op den duur steeds meer klachten ervaren. Het wegnemen van stressfactoren kan ongelofelijk positieve invloed hebben op de leefstijl van een persoon. Schakel daarom op tijd de hulp in van een professional wanneer je mentale klachten hebt

Mocht je na deze blog nog vragen hebben over een gezonde leefstijl? Neem je vragen mee naar de bootcamp van Robin of stuur een e-mail naar info@bok-denhaag.nl