BOK Den Haag
Terug

Obstacle Runs, welke varianten zijn er?

Een vraag die wij als runners vaak krijgen is: Wat is nou de zwaarste/beste/leukste obstakel run? Dit is een vraag waar niet meteen antwoord op gegeven kan worden omdat de sport heel divers is. Voordat we een goed antwoord op deze vraag kunnen geven is het goed om je te verdiepen in de sport en te kijken wat je het meeste aanspreekt.

Obstacle Runs, welke varianten zijn er?

Wat is Obstacle Run?

De sport (hardlopen met hindernissen) is op te delen in 4 categorieën:


- OCR
- Survival runs
- Endurance
- Mud Runs


OCR (Obstacle Course Race):
Een OCR is een hardloop wedstrijd waarbij je onderweg hindernissen tegen komt. Deze hindernissen kunnen bestaan uit fysieke hindernissen (muren, tijgeren, balans etc.), Carry’s (banden, boomstammen, zandzakken ect. verplaatsen over een afstand) en soms ook mentale hindernissen (kou, hoogte, stroom ect.).
Bij een OCR kom je alle hindernissen los van elkaar tegen, dit betekend dat je tussen de hindernissen vaak 100-400m hardloopt. Het instap niveau van OCR's ligt laag waardoor het voor iedereen toegankelijk is, ga je langere afstanden lopen worden de hindernissen ook uitdagender.
Voorbeelden: Strong Viking, Spartan, Mud Masters

 


Survival runs:
Survival is een sport die al sinds 1988 wordt beoefend in Nederland. Bij survival runs ligt de focus voornamelijk op de hindernissen.
De hindernissen bestaan voornamelijk uit touwen/touwbanen waar je zonder de grond te raken van hindernis naar hindernis gaat. Deze combinaties vragen vaak veel uithoudingsvermogen van de onderarm spieren. Ook vragen deze runs bepaalde technische vaardigheden waardoor het instap niveau een stuk hoger ligt dan bij obstakel runs.
Voorbeelden: Hang-on Run, Ede’s best run

 


Endurance:
Endurance races is een categorie die erg breed is en weinig echte kaders heeft. Persoonlijk vind ik runs boven de 35km of evenementen waar je meer dan 5 uur mee bezig bent hier onder vallen.
Dit is een categorie die (bijna) geen grenzen kent. Je kan het zo gek niet bedenken of je kan er aan mee doen. Obstakel marathons zoals de Iron Viking beginnen populair te worden. Ultra Marathons zoals de Ultra Viking (60km) of Spartan Ultra (50+km) zien we ook steeds vaker terug komen. Ook vallen binnen deze categorie runs als Mud Masters Bulletproof (18/42km met een 10kg gewichtsvest) en Last men standing (breakout run, 5:15).
De zwaarste uitdagingen die we op dit moment kennen zijn 24 uurs runs (World Toughest Mudder, Toughest 24HR) en Spartan Hurricane Heats (6, 12 en 24 uurs)

 


Mud Runs:
Mud Runs focussen zich voornamelijk op modder als hindernissen. Modder maakt alles lekker glad en glibberig en dit levert daarom ook vaak mooie beelden op. Veel OCR's hebben wel modder als hindernis maar bij mud runs zijn de modder of sloten echt de focus van de run.
Het instap niveau van deze runs is laag en vaak wordt dit in teamverband afgelegd.
Een voorbeeld van deze run is: Drek race Heeg

 

Dit zijn samengevat alle verschillende runs die er zijn. Goede voorbereiding voor deze runs is van groot belang om optimaal te presteren, daarom zal ik in de volgende blog meer vertellen over welke voorbereidngen ik doe voor dat ik een grote run loop!