BOK Den Haag
Terug

Ervaring Ruben: voorbereiden op eerste Hyrox race

Ruben meldde zich per vergissing aan voor een Hyrox training en 6 maanden later stond hij aan de start van zijn eerste Hyrox race. Dit smaakt naar meer!

Ervaring Ruben: voorbereiden op eerste Hyrox race

Mijn weg naar Hyrox Maastricht

Ik ben Ruben en ben ongeveer een half jaar geleden begonnen met trainen bij BOK. Voornamelijk de obstacle run en bootcamp trokken mij aan en ik had eerlijk gezegd geen idee wat Hyrox was. Na een week of twee bij BOK sporten had ik mij een keer vergist in de datum en stond ik ineens bij een Hyrox training ipv een bootcamp. “Soit, we zien wel hoe het loopt”, dacht ik. En lopen deed het. Mijn hemel! In alle eerlijkheid is rennen echt niet mijn ding en hadden de bedenkers van Hyrox wat mij betreft een paar minder kilometers aan de race mogen toevoegen. En toch vind ik Hyrox echt te gek!

Waarom?

Nadat Dylan mij die bewuste vrijdagavond alle oefeningen kort had uitgelegd ben ik aan de slag gegaan en kwam ik er al snel achter: Hyrox is ontzettend taai. Je gaat simpelweg: kapot. En juist dat vind ik er zo leuk aan!

De race bestaat uit 8x 1km rennen afgewisseld met 8x 1 fitness-workout. Die workouts zijn dus best zwaar, maar dat was ik al wel gewend. Voor mij is het de afwisseling die het ‘m doet. In een race van om en nabij 1,5 uur begin je 16 keer aan een nieuwe activiteit. En elke activiteit wil je zo snel mogelijk volbrengen. Dat vergt een mentale toestand waarin je jezelf steeds weer aan weet te sporen. Je bent jezelf dus continu aan het pushen. Het is een mooie mentale uitlaatklep waar je toevallig ook nog fit mee wordt.

Ons Hyrox clubje bij BOK is klein, maar fijn. Er heerst een ontspannen, leuke sfeer. Het is een race tegen jezelf, dus na de gezamenlijke warming-up gaat iedereen aan de slag met zijn/haar eigen ding en moedigen we elkaar bij het tegenkomen (veelal tijdens het rennen) zo nu en dan even aan. Dylan weet ons allemaal te motiveren en heeft iedereen ook goed aangespoord om mee te doen bij de Hyrox race in Maastricht op 20 januari. Ik heb me ingeschreven en vond het heel leuk om in de weken naar aanloop van de race samen met elkaar te trainen, tactieken uit te wisselen en elkaar tijdens de race aan te moedigen. 

 

En dan is het ineens 20 januari

Bij binnenkomst in het MECC te Maastricht was het al duidelijk dat Hyrox met recht de bruisende nieuwkomer onder de HIIT-sporten is. Wat een energie! Hyrox vindt plaats in een indoor-hal en je kunt je voorstellen dat het, met 3.000 deelnemers + supporters, een flink luidruchtige bedoeling is. Je voelt de adrenaline gewoon in je opkomen op het moment dat je de zaal inloopt.

Alles was supergoed georganiseerd, er heerste een positieve vibe en het was vooral heel gaaf om te zien hoe elke atleet alles gaf om zichzelf mentaal en fysiek te overtreffen.

De beste tip die ik mee kan geven aan iedereen die voor een Hyrox race traint: Benen, benen, benen. Ruim 70% van de race vergt simpelweg het meeste van je benen. Logischerwijs die 8 kilometer rennen, maar denk ook aan de 50m sled push, de 80m burpee broadjumps, 100m sandbag lunges of die slopende 100 wall-balls aan het einde van je race. Met een sterk paar benen en hoog hardlooptempo maak je de grootste tijdwinst. Ik heb hier eerlijk gezegd te weinig en inconsistent voor getraind en dat merkte ik al halverwege de race!  Verder is een goede core en rugspieren belangrijk voor de overige oefeningen: de 1km ski-erg, 50m sled pull, 1km roeien en de 200m farmer carries.

Ten slotte is er een hoop tijdwinst te behalen in de Roxzone. Dat is een soort open vlakte waar alle ingangen en uitgangen van de workout-stations en de hardloopbaan samenkomen. Hier staat dan ook het waterstation, bijvoorbeeld. Het is heel verleidelijk om door de Roxzone te wandelen en even stil te staan bij het water drinken. Dat kost cumulatief best wat tijd en eigenlijk heb je die rust niet nodig als je van tevoren traint op een constante flow.

Na mijn eerste race was het een no-brainer om me in te schrijven voor de volgende. Helaas kan ik in april in Rotterdam niet mee doen, maar ik kijk er nu al naar uit om me klaar te stomen voor die in Amsterdam eind 2024.

Wil je eens ervaren of Hyrox wat voor jou is? Kom dan zeker eens gezellig mee doen op een dinsdag of vrijdag avond!