BOK Den Haag
Terug

De energiebalans

Wat hebben in alle diƫten in gemeen om te zorgen dat je afvalt? Juist, je gaat minder eten. Het principe van afvallen/aankomen is namelijk heel eenvoudig, eet je minder dan dat je nodig hebt dan val je af. Eet je meer dan dat je nodig hebt dan kom je aan. Dit wordt ook wel de energiebalans genoemd.

De energiebalans

Bij veel populaire diëten wordt je verboden bepaalde producten te consumeren of wordt je aangeraden om speciale dure producten te kopen, want “daar val je van af”. Maar zoals je in de vorige kop hebt geleerd val je pas af wanneer in je in een energietekort zit. Wil je afvallen is het dus eerst van belang dat je weet hoeveel calorieën je op een dag verbruikt!

Als je googelt op “energiebehoefte berekenen” krijg je verschillende pagina’s die je hierbij kunnen helpen, wil je zeker weten dat je een goede schatting maakt dan kan je mij ook een bericht sturen dan reken ik het gratis voor je uit!

Stel je weet dat je 2000 kcal verbruikt en je wilt graag afvallen, wat nu?

Je weet dat als je minder dan 2000 kcal eet je zult afvallen, dus nu kan je voor jezelf gaan kijken welke producten binnen je calorieënbudget passen. Hierbij raad ik aan om een aantal dagen een app te gebruiken om je voeding bij te houden om zo meer inzicht te krijgen in hoeveel je nou daadwerkelijk binnen krijgt op een dag. Een goede app hiervoor is myFitnesspal, zelf gebruik ik de betaalde app van virtuagym.

Daarnaast kan je je calorieën verbruik verhogen door meer te gaan bewegen en dan praat ik niet alleen over trainen. Meer bewegen gedurende de hele dag zoals meer fietsen, lopen, de trap nemen etc. Dit zorgt ervoor dat je nog sneller afvalt, of meer calorieën kan eten.

Het maakt dus uiteindelijk niet uit met wat voor producten je je calorieënbudget invult, of dit nou rijk aan koolhydraten, vetten of eiwitten is. Natuurlijk wil je wel dagelijks genoeg vitaminen, mineralen, proteïne en vezels binnen krijgen in verband met je gezondheid. Zelf probeer ik mijn calorieënbudget voor ten minste 80% te vullen met “gezonde producten”. Dat wil zeggen producten met een hoge voedingswaarde en relatief laag in calorieën. 

Heb je vragen over dit artikel? Stuur mij gerust een bericht en dan help ik je verder!